Korona Virüs Pandemisinden Sonra Normale Dönmek.. Prof. Dr. Haydar Sur Açıkladı…

Prof. Dr. Haydar Sur – Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı
Pandemi er veya geç son bulacak ama onun etkileri çok uzun sürecektir. Bugünlerde toplum olarak pandemiden çıkış havasına erken girmiş görünüyoruz. Sağlık Bakanının ve bütün bilim insanlarının uyarıları bir kulağımızdan girip öbür kulağımızdan çıkıyor gibi. Salgın günleri bitmeden ipleri erken gevşetmenin ne kadar acı sonuçlar verdiğini başka ülkelerde gördük. Bundan dersimizi almış olmalıyız. Amerika Birleşik Devletleri’nde gevşek davranmış eyaletlerde kan gövdeyi götürürken işi sıkı tutan eyaletler en az zarara uğrayanlar oldu. Toplumsal önlemler Bayram sonuna kadar kesinlikle sürdürülmelidir. Bayram bizim için en riskli zamandır. Bunun nedeni bayramlaşma adetlerimiz ve sevdiklerimizle kucaklaşma, el öpme, ailelerin bir evde toplanarak hep birlikte yemekler yemesi, sohbetler yapması, gülüşmeler vb. yakın sosyal yaşam uygulamalarıdır. Bayram döneminde bir seferliğine bu sevinç dışavurumlarımızı erteleyebilirsek bayramdan sonra normalleşmeye daha da yakın olacağız.
Belediye otobüslerinde de zaten her yer dolu iken
“ilerleyelim beyleeer” diyenlerin Olmaması Gerek
Normalleşme ifadesinin anlamı aslında kısmen eski normallerimize dönme, kısmen de sosyal normlarınızı yeniden oluşturma anlamına gelmektedir. Artık maskesiz günlere erişsek bile diğer insanların yanına eskisi kadar yakın sokulmayacağız. Kuyruklarda neredeyse öndekini iterek ilerlemeye çalışanlara kuyrukta yer alan herkes tepki gösterecek. Belediye otobüslerinde de zaten her yer dolu iken “ilerleyelim beyleeer” diye bağıranların olmaması gerekecek. Bu da belediye ve diğer hizmet kuruluşlarını baskı altına alacak bir unsur olarak akla gelmektedir. Toplu ulaşım, toplu eğlence, spor tribünleri vb. ortamlara ilişkin planların ve düzenlemelerin yeniden tasarlanması gerekecek. Okullarda çocukları sıralara istif usulü oturtmaktan vazgeçeceğiz. Sabahçı-öğlenci uygulamalarına geri dönülebilecek.
Hayatımızı Değiştirecek Unsur Dijital Dünya Olacak
Ama hepsinden çok hayatımızı değiştirecek olan unsur dijital dünya olacak. Artık işlerin çoğu dijital ortamlar üzerinden yapılıyor olacak. Bilgisayarlar ve internet en yoksul mahallelere girecek. Bu konuda devlet de destek sağlamak zorunda kalacak.
Temennimiz, doğa bilincinin de istenilen düzeylere gelmesidir. Hunharca doğayı yok ederek zenginleşme peşinde koşanların bütün insanlığın mezarını kazmakta olduğunu daha çok kişi anlamış durumdadır. Çevre bilinci ve çevre dostu üretim ve diğer uygulamalar açısından toplumsal baskı oluşacaktır. Çevre bilincinin her kesimde, her ülkede tam olarak yerleşmemesi durumunda dengesiz bir doğada bu salgının benzerlerini sık sık yaşamamız kaçınılmazdır. Bu aslında pandeminin bize verdiği onca zarara rağmen büyük bir hediyesi sayılmalı ve bu bilince sahip çıkılmalıdır.